top of page
bg-gradient-blue-softcloud.png
Behadling

Behandling

Utbildad Equiterapeut och akupunktör.

Har sedan 18 år tillbaka arbetar med att behandla hästens rörelseapparat. Jag behandlar framförallt med akupunktur och laser. Men vid behov löser även låsningar och spänningar för ökad rörlighet. Jag tycker det är viktigt att se en helhetsbild av hästen och utbilda och informera hästägare/ryttare hur de på bästa sätt kan förebygga framtida problem med sin häst.
                     

När jag först kommer ut till din häst tar jag en anamnes där du som hästägare berättar lite kort om vad din häst har varit med om tidigare, hur ni tränar idag, tidigare skador och vad du upplever som problem för tillfället. Allt detta förs ner i en journal. Jag gör sedan en grundlig undersökning av hästen, där jag palperar muskler, kotor, leder och senor. Eventuellt vill jag även se hästen i rörelse.

Efter undersökningen anpassar jag min behandling efter just din häst behov. Jag ger även råd och tips om träning, utrustning, eventuella stretchövningar. Visar även hur du själv kan jobba med hästen för att förebygga framtida problem.

Att tänka på kan vara är att man sällan löser alla problem på bara en behandling. Normalt är 1-4 behandlingar på en 8 veckors period. Också viktigt att man gör de övningar man får för bästa resultat.
Det är också alltid bra att behandla besvären innan de blir för stora. Så vänta inte för länge innan du bokar tid för behandling!
 
Inför en behandling bör du tänka på:

 • Hästen får inte ha någon akut inflammation eller feber.

 • Hästen ska vara torr och ren, så planera med täcken för väder och vind!

 • Hästen behöver oftast ta det lugnt dagen efter behandling, så boka inte behandling direkt inför tävling eller träning.

 • Hästen får ej vara dräktig.

 
Att tänka på är också att om hästen får annan behandling av tex veterinär, hör med denna innan du bokar tid. Akupunktur och laserbehandling ersätter inte veterinärvård, men är ett utmärkt komplement!
 
PRIS:
kr 850 inkl moms / Behandlig

Milersättning 25kr milen tillkommer - delas på vid fler i samma stall.

 
Avbokning skall ske senast 24h i förväg annars debiteras full taxa.
Observera att det är tävlingskarens på de flesta av mina behandlingar på 96 timmar.
Innehar F-skattsedel och är ansvarsförsäkradLASER

Den lasermaskinen jag använder mig av används även av bland annat sjukgymnaster för behandling av människor såväl som häst med gott behandlingsresultat.

Laser är ett  koncentrerat ljus med specifika våglängder. Laserljuset ökar cirkulationen genom att det vidgar kärlen och ökar produktionen i mitokondrierna i cellen ("cellens kraftverk"). Det ger en lokal stimulering av immunförsvaret och dessutom smärtlindring genom att  utsöndra endorfiner. En snabbare och bättre läkning kan uppnås.

Tillstånd som kan behandlas med laser:

 • Senskador, böjsenor & Gaffelbandsskador

 • Ledinflammationer

 • Muskelinflammationer

 • Gallor och Ödem

 • Svullnader

 • Sårskador

 

NY LASERTEKNIK!
MLS terapi – samverkan mellan olika laserljus
MLS Terapi är en ny innovativ behandling då den kombinerar och synkroniserar specifika laserljus, var och en med sin egen karakteristiska terapeutiska effekt. Denna möjlighet till samverkan förstärker därmed alla kända positiva effekter som olika laserljus har vid behandling av olika tillstånd.

Kontinuerlig Laser med våglängden 808 nm verkar snabbt på inflammation och ödem. Den stimulerar blod och lymfsystemet vilket ger snabbare reabsorption. Däremot har den en sekundär effekt på smärta. Smärtlindring kommer som följd av att inflammationen/svullnaden minskar. Oftast ses smärtlindring inom 24 till 36 timmar men ibland snabbare.
Pulsad Laser våglängd 905 nm, å andra sidan, har en snabbare effekt på smärta, eftersom den har förmåga att framkalla analgesi, -verkar på grova myeliserande nervfiber. Den är mindre behandlingseffektiv  vid inflammation och ödem då pulserande laserljus har en lägre medeleffekt och genom detta blir behandlingstiderna längre.
 

 

 

Akupunktur Häst

Akupunktur enligt TCM (Traditionell Kinesisk Medicin) har visat sig mycket effektiv att behandla hästar, både i förebyggande syfte och vid skador och sjukdomar.

 

Akupunktur är en behandlingsform som innebär att man för in smala nålar i specifika punkter på kroppen för att behandla och förbygga sjukdomar. Akupunkturen har utvecklats i Kina i över 3000 år och har idag blivit erkänd som behandlingsmetod runt om i världen för en rad olika muskulära problem samt sjukdomar både för människor och djur. Nålarna som används är av rostfritt stål, solida och ska kunna böjas upp till 90 grader utan att brytas. Nålarna finns i olika längd och används beroende vart på djuret eller människan som nålen ska placeras. Man använder engångsnålar och nålarna får sitta i mellan 10-30 minuter. För att öka stimulationen kan nålarna manipuleras genom rörelse under behandlingen.
 

I behandling i förebyggande syfte förbättrats återhämtning vid hård träning och tävlingsverksamhet, och man hjälper till att stärka hästens immunförsvar. Att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar är en viktig grund i kinesisk medicin. Hästen blir piggare och starkare och får bättre förutsättningar att klara av sitt arbete. Vid skador och sjukdomar har det också visat sig att hästar återhämtar sig bättre, svullnader och inflammationer lägger sig snabbare och de smärtlindrande egenskaper hos akupunkturen är mycket effektiv.


Kinesisk medicin bygger i grunden på en helhetssyn, kroppen behöver vara i balans och harmoni. En obalans ger lätt upphov till svagare immunsystem och sedan kan sjukdom uppkomma. I Kina upptäcktes för länge sedan att stimulering av vissa punkter på huden kunde påverka olika organ och funktioner i kroppen, och att man på det sättet kunde reglera olika störningar. Fram till i dag har ca 2 000 punkter, s.k. retnings- eller akupunkturpunkter, upptäckts. Av dessa är 360 relativt vanliga i behandling.

Exempel på tillstånd som kan behandlas med akupunktur:

 • Smärta

 • Förebyggande; stärker immunförsvaret

 • Trötta & Ömma muskler

 • Ledbesvär

 • Stress

 • Mag- tarmbesvär, förstoppning och diarré

 • Trötthet, sömnbesvär

 • Hudproblem och allergier

 • Muskelskador

 • Ödem

 • Depression och oro

 • Hosta

 • Hältor och problem med rörelseapparaten

 • Boxvila, då hjälper akupunktur och massagen till att hålla blodcirkulationen igång och magen och musklerna aktiva.

17062020-_MG_3215.jpg
04062020-IMG_1324.jpg
03062020-IMG_0924.jpg
Laser
Akupunktur
Contact Us
bottom of page